Before and after…

FOLLOW ME

Taas yksi henkisesti ja fyysisesti hikinen muutto takana.

Kun edellisen kerran muutin avioeron yhteydessä, päädyin vuokraamaan kalustetun asunnon. Se oli siinä kaoottisessa tilanteessa ihan oiva ratkaisu, mutta jälkikäteen se muuttui stressaavaksi.

Jos on vaikkapa työkomennuksella ja joutuu asumaan hetken vieraassa kaupungissa / maassa, toimii Airbnb-tyyppinen asuminen varmasti ihan hyvin. Mutta 3 vuotta on pitkä aika asua toisen ihmisen tavaroiden keskellä. Viimeinen vuosi oli jo yhtä tuskaa. Ja kokoajan mietin sitä, että saanko asuntoa täysin ennalleen, kun muutan pois. Vein osan tavaroista Niemen lämpimään varastoon, osan vintille, osan kellariin. Ja kun asuntomme on vanhassa talossa (vintti ja kellari ei suorannaisesti helli huonekaluja) varastointi siistiin, lämpimään varastoon on paljon parempi vaihtoehto.

Ja kieltämättä, muuton lähestyessä ? kun elämä oli muutenkin suht sekaisin koronan vuoksi ? olin todella levoton. Ehkä jokin intuitiivinen etiäinen varoitteli, että tästä voi tulla aikamoinen show. Ja olihan se sitä. Ensin pakkaat omat tavarat pois, etsit entiset paikoilleen eri varastoista. Sitten piti tuijotella vanhoja kuvia ja tarkistaa oliko nyt varmasti jokainen tavara pakoillaan ja käydä läpi tarkasti asunnon kulumiseen liittyvät asiat. Nyt se vaihe on onnellisesti ohi, mutta todella pitkään se venyi. Onneksi ihana Koti Puhtaaksi poppoo auttoi entisen ja uuden asunnon siivoamisessa. Heillä on tällä hetkellä hulppea arvonta meneillään, jossa voit voittaa 10 vuoden siivoukset kotiisi! Hello! Tämän palkinnon arvo lähentelee jo pientä lottovoittoa, 33 000?! Joten osallistu ihmeessä arvontaan tästä linkistä.

Muuttaminen tuntuu välitilalta, ennen kuin uudesta asunnosta pikkuhiljaa tulee koti. Ja kun koko vuosi on ollut muutenkin jonkinlaista välitilaa, tunnetta, että ei ole alkua eikä loppua. Suunnitteleminen jäi liian vähiin omalla kohdallani, kalenteri tuntui juoksevan pari viikkoa omaa kelloani edellä. Kun muutimme pääsiäisen aikaan, kuljin epämääräiset pahvilaatikot kädessäni kahden asunnon väliä. Onneksi tiesin, että Niemi oli tulossa kriittisenä päivänä apuun ja silloinkin huomasin, että olisin säästänyt aikaa ja vaivaa, jos olisin prepannut kaiken paremmin. Muuttomiehet olivat kekseliäitä ja saivat haasteet ratkaistua silmieni edessä. Olin mm. unohtanut kokonaan yhden ison vaatekaapin kohtalon, joka ratkaistiin näppärästi paikan päällä siten, että osa vaatekaapista säilytettiin, osa meni kierrätykseen. Niemen muuttajat vinkkasivat, että kaikkien tavaroiden ja materiaalien kierrätys onnistuu näppärästi myös Niemen kierrätyspalvelun kautta. Tavarat pääsevät joko uuteen kotiin Kierrätyskeskuksen kautta tai ne lajitellaan materiaalin mukaan.

Niemi palveli joustavasti ja turvallisesti myös tällaisena poikkeusaikana. Pystyin räätälöimään muuttoni siten, että muuttajat hoitivat isoimmat ja hankalimmat tavarat paikoilleen, loput hoidin itse kaveriporukalla. Omalla kohdallani tämä tarkoitti sitä, että rakas infrasaunani siirrettiin ilman turhaa purkamista (joka maksaa aina erikseen) ja hups vain, sauna oli 30 minuutissa paikoillaan uudessa kodissa. Ja mainitsin aiemmin Niemen varaston. Varastoja heillä on erilaisia, mutta tavaroiden siirtely toimi todella näppärästi, kun varasto oli samassa paikassa kuin muuttofirma. Lämmin suositus.

Nyt elämä alkaa jo tuntumaan varovaisesti omalta, tavarat ja uudet rutiinit ovat löytämässä paikkansa. Vaatekaappien puute hiersi mielessäni ja pääsiäisenä teinkin pienen siivun olohuoneesta vaatekaapiksi. Köyhän naisen kunnon walk-in closet! Joka kerta muutto on silti ollut alku jollekin uudelle elämänvaiheelle, joten siinä mielessä olen innoissani. Ehkä sisälläni asuu pieni nomadi, joka nauttii siitä, että elämää rytmittää muutot, enkä ole jumissa yhteen ja samaan paikkaan vuosikausia. Toisaalta pysyvä koti tuo turvaa, mutta seikkailunhaluinen puoleni rakastaa muutosta ja sitä, että ravistan arkeani eri tavoin, ehkä jämähdä paikoilleni. Kaikki tässä elämässä on väliaikaista, joka tapauksessa.

Todennäköisesti seuraava muutto on yhtä sähläystä taas, mutta ainakin voin palata tähän listaan.

    1. Käytännön asiat. Muuttoilmoitus, sopimukset, sähköt, verkkoyhteyden siirto ja muut viralliset asiat ajoissa kuntoon, ettei niitä tarvitse enää muuton rytinässä miettiä ja ennenkaikkea, saada hieman reagointiaikaa. Ilmoitukset on helppo tehdä, mutta jos ne tekee ihan viime tipassa, tiedän että osa postista silti tulee vielä tovin vanhaan asuntoon, ennen kuin tilanne asettuu.
    2. Tavaroiden karsiminen, kierrättäminen ja myyminen ajoissa. Ja karsi kovalla kädellä, koska uudessa asunnossa vanhojen/tarpeettomien tavaroiden kanssa haahuilu on tuskaista. Itse päädyin ihanan ex-naapurin kanssa tekemään yhdessä kierrätysprojektin, joka saa varmasti jatkoa. Muttatämän olisi voinut tehdä jo ENNEN muuttoa, ei sen jälkeen.
    3. Mittaaminen. Miten hölmö olinkaan, kun ajattelin saman huonekorkeuden ja neliömetrien riittävän suunnilleen siten, että saan tavarat paikoilleen näppärästi. Ei. Kävi ilmi, että silti pohja on sen verran erilainen, että suurpiirteinen suunnittelu ei vain toimi. Pääsiäisviikonlopun sitten pähkin, kunnes keksin, miten tilan voi käyttää järkevästi ja juuri itselleni fiksusti. Tämä olisi ehdottomasti pitänyt hoitaa aikaisemmin. Olisi kannattanut tehdä jonkinlainen pohjapiirros ja mittailla eri kaapit, senkit ja pikku nippelit samantien paikoilleen. Nyt sitten tein kaiken jälkikäteen ja pyörittelin huonekaluja paikasta toiseen, kunnes niille löytyi paikka tai päädyin ratkaisuun, jota en olisi ennen muuttoa tullut ajatelleeksi. Koska minulla on paljon myös esiintymisvaatteita ? joita en viitsi runnoa pieneen tilaan ? tein olohuoneeseen verhoilla pienen vaatehuoneen. Hankin sinne rekit, jolloin vaatteet saa roikkua siististi paikoillaan ja pysyvät myös paremmassa kunnossa siististi verhojen takana. Mutta tämäkin innovaatio tapahtui vasta, kun nurkat olivat täynnä tavaraa.
    4. Muuttaessa syntyy väkisin paljon roskaa, erityisesti jos joudut tilaamaan tavaraa. Siksi taloyhtiön roskalaatikoita ei voi kerralla tunkea täyteen, tästäkin syystä se karsiminen olisi pitänyt tehdä ajoissa ja roskien viemistä rytmittää. On vanhoja elektroniikkavehkeitä, metallia, pahvia, sekajätettä, joita kärrään nyt autolla eri roskalavoille tai sorttiasemalle. Pääosin pyrin silti kierrättämään ja syynäilen myös kierrätyspalstoja, jos jokin tarvittava asia / tavara löytyisi valmiina, turhaa kuluttamista välttäen.
    5. Kysy apua. Niin ilolla kuin muita autankin, olen todella huono pyytämään apua itse. Onneksi ystävät ovat niin fiksuja, että tietävät tämän ja olivat paikalla, kun mietin sormi suussa, että miten saan ratkaistua sellaiset asiat, mihin oma tietotaito ei riitä. Iso kiitos heille kaikille tästä, olette korvaamattomia!

Love,

"Mutta. Jos mitään tästä muutosta opin, niin vähintään nämä asiat olisi pitänyt hoitaa rauhassa ja ajatuksella."

Share the post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest posts